A Bichon havanese kutyafajta

A bichon havanese, a pincsi kutyák királya

Bár én sokkalta inkább preferálom a nagyobb testű kutyusokat, mégis úgy gondolom, hogy nagyon sok esetben sokkal praktikusabbnak bizonyul egy kistestű kutya kiválasztása, mely könnyen hordozható és viszonylag kisebb helyen is jól érzi magát. Nyilvánvaló, hogy egy kis panellakásban bizony, nem valószínű, hogy jól fogja magát érezni egy nagytestű kutya, míg egy kis kutya valószínűleg kis négyzetméternyi területen is kiválóan fogja érezni magát. A bichon havanese kiváló választás abban az esetben, ha kisebb lakásban élünk, mégis úgy gondolom, hogy egy kutya választás igencsak felelősségteljes döntés, így abszolút nem mindegy, hogy milyen kutyus mellett döntünk. Éppen ezért szeretnék a bichon havanese kutyafajtáról egy rövid jellemzést, mely segíthet eldönteni, hogy az adott kutyafajta megfelelő lesz- e számunkra, avagy sem.

A bichon havanese kutyafajta jelleme

Alapvetően az adott kutyus egy egészen pici termetű, tömzsi kis állat, mely több színben is létezik. Az előnyei közé tartozik, hogy picike testmérete folytán tulajdonképpen nagyon egyszerű a hordozhatósága és az elhelyezése is, illetve a napi táplálék igénye sem oly nagymértékű, mint a nagytestű társaié. A jelleme kiváló ugyanis rendkívül okos, nagyon-nagyon élénk, életvidám emellett abszolút családbarát kutyus, aki különösképpen jó választás a kisgyermekek mellé, hiszen nagyon játékos is tud lenni és nagyon távol áll tőle az agresszivitás. Alapvetően nem olyan kutyusról van szó, aki 0-24-ben figyelmet igényel mégis érdemes oda figyelni arra, hogy a napi teendőink mellett mindig és feltétlen fordítsunk figyelmet a kutyussal való foglalkozásra és a minőségi idő eltöltésére, ugyanis igényli ezt a kis jószág. Úgy gondolom, hogy szintén a bichon havanese előnyei közé tartozik, hogy nagyon könnyen nevelhető és abszolút gyorsan tanul, illetve nagyon engedelmes és szófogadó jószág, aki minden esetben a „falkavezér” vagyis a gazdája érdekeit helyezi előtérbe. Érdemes már kiskorában is leszögezni azt, hogy mit szabad neki és mit nem, ugyanis sajnálatos módon, ha ezeket a szabályokat nem tisztázzuk, akkor komoly problémák adódhatnak, mivel számos esetben vissza is élnek az igencsak leleményes kutyusok. A szakértők kifejezetten ajánlják a kiskutya esetében a kutyaiskolát, ugyanis sok olyan nevelést tud hozzá adni a kutyushoz, melyeket valószínűleg mi egyedül nem tudtunk volna neki megmutatni.

A bichon havanese táplálkozása és ápolása

Úgy gondolom, hogy igazán szerencsés abból a szempontból kistestű kutyust választani, hogy a táplálása jóval egyszerűbb, mint a nagyobb testű kutyáké. Én speciel úgy gondolom, hogy pontosan ebből a szempontból nagyon megéri, ha kiskutyát választunk, ám a bichon havanese esetében bizony jóformán se annyira egyszerű a helyzet, mint azt gondolnánk, ugyanis egy igazán válogatós és finnyás kutyusról beszélünk az ő esetében. Amennyiben bichon havanese kutyánk van, feltétlenül figyeljünk arra, hogy a tápja hús hangsúlyos legyen, sőt ha lehetőség van rá, készítsünk neki mi magunk tiszta húsból származó ételt. Az adott kutyafajta ápolása szintén komplikált, hiszen viszonylag hosszú szőrét érdemes folyamatos jelleggel kifésülni, illetve megfelelően tisztítani. Arra érdemes oda figyelni, hogy sajnálatos módon gyakorta alakulnak kis szőrcsomók a bőr felülethez közel, ami pedig tökéletes táptalaj a bőrgombák kialakulásának illetve hasonló problémáknak, így ezeket a megfelelő egészségi állapot érdekében mindenképpen tisztítsuk megfelelően a kis kutyus szőrét. Továbbá szintén nagyon fontos, hogy rendszeresen fürdessük a kutyust a megfelelő higiénia érdekében. Szintén rendkívül ajánlott arra odafigyelni, hogy miután hosszabb szőrű kutyáról beszélünk, könnyen előfordulhat, hogy a szőre oly annyira megnő, hogy esetlegesen a szemébe lóg, ami igencsak jelentős mértékben akadályozhatja a látását. Éppen ezért fokozottan szükséges arra odafigyelni, hogy rendszeresen legyen nyírva a kutyus szőre illetve vágva a szeme elől. Amennyiben erre odafigyelünk akkor egy rendezett és felettébb higiénikus kutyust kapunk cserébe.  Illetve szintén érdemes oda figyelni arra is, hogy a karma is rendszeres jelleggel legyen vágva, ugyanis kis termete miatt sokkalta kevésbé koptatja őket, mint egy nagyobb testű kutya.

 Mindent összegezve én személy szerint nagyon ajánlom az adott kutyafajtákat minden olyan gazdinak, aki esetleg kisebb lakásban él mégis nagyon szeretne magának egy kutyust illetve azoknak is, akik bármilyen okból odáig vannak a kis kutyákért és mindenképpen őket részesítik előnyben a nagy kutyákkal szemben.