Észak Korea utazás, avagy a legkülönlegesebb úti célok nyomában

Észak Korea utazás, avagy a karantén utáni kalandok

Valószínűleg az elmúlt vírus vészhelyzet után már mindenki arra vágyik, hogy végre valahára kiszabaduljon az otthon börtönéből és világot láthasson, és ilyen lehet az Észak Korea utazás is. Sokaknak köztük sajnálatos módon nekem is, több utazásom hiúsult meg az elmúlt hónapok eseményei folytán, így egészen le voltam lombozódva, amikor megtudtam, hogy tulajdonképpen 3-4 utazásom veszik el. Így most örülten azon foglalatoskodom, hogy ezeket az elmulasztott utazásokat minél hamarabb be tudjam pótolni, méghozzá rövid időn belül. Pontosan ebből az okból kifolyólag jött Észak- Korea a tervezetünkbe, ugyanis annyira vágytunk már valami izgalmasra, valami extrára, hogy úgy gondoltunk muszáj egy igazán különleges úti célt kiválasztanunk az utazásunk célpontjaként, hiszen 3-4 hónap úgy telt el az életünkből, hogy jóformán semmilyen impulzus nem ért minket, így mindenképpen kellett keresnünk valami igazán exkluzív, kicsit bizarr helyszínt az utazásunk számára. Így találtuk meg a Különleges úti célok utazási iroda ajánlatai között az Észak Koreai utazás lehetőségét. Egyénként azt hozzá kell fűznöm, hogy igazán nehéz volt a választás, ugyanis ez a cég arra van szakosodva, hogy kifejezetten ilyen igazán különleges, hol már-már kissé bizarr utazásokat szervezzen. Példának okáért szervezett utakat indítanak Csernobilbe, Kubába, Pakisztánba, Jemenbe, Líbiába, Afganisztánba és még hosszan sorolhatnám a koránt sem szokványos úti célok hosszú sorát.

Miért választottuk az Észak Korea utazást?

Úgy gondolom, abszolút jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért választottuk az Észak Koreába való utazás lehetőségét. Azt hiszem pontos és értelmes választ mi sem igazán tudunk nyújtani, bár az igazán izgalmas programterv (amit majd a későbbiekben részletesen említek) igazán jelentős szempont volt. Amellett igazán nagy szerepet játszott a választásunkba az a tény is, hogy mindketten a kedves párommal töri szakosként nagyon is érdeklősünk az olyan történelmi jelentőséggel bíró területek iránt, mint jelen esetben Észak-Korea. Illetve felettébb érdekel mindkettőnket a távol kelet világa, főleg a vasfüggönyön túli titokzatos világ. Hiszen alapvetően a koreai kultúra is már önmagában is lenyűgöző, nem hogy egy diktatórikus rendszerbe építve. Ezekből az okokból és természetesen határtalan érdeklődésünkből és kíváncsiságunkból kifolyólag döntöttünk úgy, hogy az Észak Korea utazás mellett döntünk és felfedezzük ezt az egészen titokzatos, bizarr, de leginkább félelmetes világot. Az alábbiakban némi ízelítőt szeretnék nyújtani azoknak, akiknek esetleg kissé sikerült felcsigáznom a fantáziáját az Észak Korea utazás irányába. Természetesen én csak a legfontosabb és legérdekesebb programokra fogok kitérni, viszont akit bővebben érdekelne az adott utazás, annak mindenképpen ajánlom, hogy látogasson el a Különleges úti célok honlapjára és tekintse meg a részletes programtervet.

Észak Korea utazás, avagy a programtervről

Gondolom, azzal mindenki tisztában van, hogy ilyen jellegű úti célok esetén kizárólag szervezett, csoportos utazás kerülhet szóba, ugyanis egyébként ez abszolút nem működő alternatíva, mivel ilyen igazán veszélyes helyeknél sok esetben konkrétan nem is kivitelezhető az egyedüli magánjellegű utazás.

Alapvetően nyilván azt tudja szinte minden ember, hogy Észak Korea szinte a világtól teljesen elzárva működik, éppen ezért igazán rendhagyó egy ilyen elszigetelt világba ellátogatni, hiszen egészen biztos, hogy amellett, hogy valószínűleg megrázó, de maradandó élmény is lesz az adott utazás. A legtöbb ilyen jellegű Észak- Koreába utazás Pekingből indul, hiszen innen a legegyszerűbb megközelíteni az adott úti célt.  Alapvetően több turnust is indítanak idén melyek június elejétől kezdve egészen novemberig szinte állandó jelleggel indulnak.

Ahhoz, hogy egy kis ízelítőt adjak, megemlítenék az program tervből néhány kardinálisabb helyszínt. Az utazás alatt megtekinthetjük Észak- Korea fővárosát Pjongjan-t, de emellett a vidéki életből is fogunk kapni némi ízelítőt. Megnézhetjük a csodálatosan szép Myohang-hegységet, továbbá még számos egészen izgalmas látni valón kívül megszemlélhetjük a talán legérdekesebb helyszínt, mely a „béke faluja” és Észak és Dél Korea között terül el. Itt található a híres fegyverszünet terem, ahol Koreai háború végén került alá írásra a fegyverszünetet igazoló egyezmény, illetve itt található az az épület melyen belül szabadon átsétálhatunk a szabadságba, vagyis Dél-Koreába.

Úgy gondolom fantasztikus programok fognak ránk várni az Észak Korea utazás során. Szavakkal ki sem lehet fejezni mennyire, várjuk már azt a pillanatot, amikor végre ott lehetünk a világtörténelem egyik legérdekesebb helyszínén.