Észak Korea utazási célpontként? Igen!

Miért lenne pont Észak Korea utazási célpontként a legjobb?

Észak Korea utazási célpontként elsőre furcsának tűnhet. A híradóban folyton csak az államfő katonai tevékenységeiről hallunk, hogy milyen szintű a fenyegetettség éppen és melyik országgal állnak jelen pillanatban politikai erősebb viszonyban. De mit is tudunk magáról az országról? Nemrég reptéren készült fotók ütötték fel a fejüket az interneten, és egészen a hírekig jutottak. Megjátszott idealizált karakterek lettek volna tényleg az ott látható emberek, vagy a fehér ember előítéletessége beszélt csupán a hírekben? Ha saját szemünkkel szeretnénk dönteni a kérdésben, akkor elérkezett az ideje egy Észak Korea utazás megszervezésének!

Észak Korea utazás jó áron, de mit is kell tudunk az országról?

Észak-Korea, vagy hivatalosan a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság gyakorlatilag néhány évtizeddel korábban egy teljes (észak és dél) Koreára kiterjedő állam része volt. Amíg a déli vidékről származik a Samsung, a nagyvállalatok, amik az egész bolygónak szállítanak, a K-Pop és még számos luxuscikk, addig az északi rész egy elszigetelt, titokzatos, hagyományőrző helyként maradt fenn a köztudatban. Sokszor keverik a két részre szakadt ország sorsát, pedig azok igencsak különböznek. A fényűző Gangnam övezetben multimilliomosok laknak, akik a legmenőbb és legdrágább autókat vezetik, a Hannam Hill lakásárainak csupán a havi bérlete több mint egy átlagos ház ára.

Ha az országimázst nézzük, ott is sokszor egy elidealizált képet kapunk „dupla” szemhéjat műttető és egészségtelenül vékony lányokról színes hajjal, ugyanakkor néhány zenei csapat és szóló énekes vagy színész is meghódította már a világot. A legutóbbi Oscar-díj nyertese is ez az ország lett, így mondhatjuk azt is, ők előttünk élik az életüket, a sorozataiknak köszönhetően bárki úgy érezheti, hogy járt már az országban. Ami igazán izgalmas azonban, a másik, északi rész, hiszen információ hiányában gyakorlatilag egy felfedezetlen területnek lehetünk szem- és fültanúi, hogyha Észak Korea utazási célzatával indulunk útnak. Sokan a déli rajongók között is felkaphatták már a fejüket az ország nevének említésére, hiszen az idei év egyik legsikeresebb sorozata is egy ejtőernyős baleset következtében az északi oldalon landolt hölgy életét mutatja be az, akit az ottani katonák bújtatnak, és segítenek neki hazajutni, ami igencsak sok bonyodalmat okoz. Az itt megjelenített életforma igencsak különleges, és nem sokat tudhatunk annak igazságértékéről, de egy egészen más aspektusból világította meg az északi részt és az ott élő emberek hétköznapi életét.

Egy sokkal pozitívabb képet kaphattunk a sorozat által az ország lakosairól, akik ugyanolyan emberek, amilyen mi is vagyunk, azonban a körülményeik sokkal nehezebbek, szegényesebbek, mégis igyekszik mindenki a legtöbbet kihozni a helyzetéből. Igazán figyelemfelkeltő műsor volt ez, ami sokakat ejtett gondolkodóba, és még izgalmasabbá tette az Észak Korea utazási gondolatát, amit itt meg is tudunk valósítani: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/eszak-korea. Az ország egy olyan zárt világ, ahová nem sok információ jut el, és több évtizedes lemaradásban van a világ többi részétől. Az internet nem érhető el, a hagyomány nem a múlt őrzésének feltétele, hanem a mindennapi élet velejárója, az életforma.

Az Észak Koreai utazás, mint nyelvi kutatás

A két pólus nyelvi szakadékában is igen nagy az eltérés. Nem csak ők maguk képesek megkülönböztetni a két nyelvjárás közti különbségeket, de a koreai nyelvben akár egy kicsit is ismerős személy is meg tudja mondani, melyik beszélő honnan származik. Az északi nyilvánvalóan a nyelv egyik archaikusabb állapotát őrizte meg, amely a szöuli sztenderd nyelvváltozatról nem sokat tudhat. Korea egészét nézve egyébként is érdekes megállapítanunk, hogy a magyar beszélő közösséggel szemben, ott nehezen értik meg egymást az egyes nyelvjárásokat anyanyelvi szinten beszélők, és rögtön meg lehet mondani, ki származik Busan vagy Daegu városából. A Jeju szigetén élők beszédét, annak ellenére, hogy az a déli parthoz tartozik, a kontinensen élők csak nehezen értik meg. Az északi lehet talán nyelvészeti szempontból a legérdekesebb nyelvi állapot, hiszen abból lehet a nyelv legkorábbi állapotára is következtetni.

Miért érdemes tehát Észak Koreát utazási célpontunkká tenni?

A folklór és a nyelvészet iránt érdeklődők bizonyára nagyon érdekesnek fogják találni az utazást. A zárt világ iránt érdeklődőknek pedig a felfedezés öröme, a kaland, a kissé bizarr és ismeretlen fenyegető, ugyanakkor a túraszervezés által biztonságérzete adhatja meg a löketet, hogy nekivágjunk a kalandnak. Az Észak Korea utazási feltételei közé tartozik, hogy nem léphetünk be csak úgy az országba, de szerencsére a csoportos utazásnak és a magyar szervezésnek hála mi megtehetjük ezt a lépést még a nyáron! Kóstolhatunk tipikus koreai ételeket, hallhatjuk a nyelvet, találkozhatunk helyi emberekkel és túrázhatunk az országban. A gyönyörű népviseletnek és az egzotikus tájnak köszönhetően olyan lesz, mintha csak egy teljesen másik világba csöppentünk volna. Amióta csak megjelentek az első innen szökött helyiek menekülésének történetei, azóta nagyobb figyelmet fordít ennek a helynek a média is, így abszolút olyan helyet tekinthetünk meg a saját szemünkkel, ami egy nap a történelemkönyvek egyik oldalán fog nyomtatásban megjelenni. Egy életen át jó beszélgetési alap lesz, ha az Észak Koreai utazás mellett döntünk, még az unokáinknak is erről fogunk mesélni, hiszen ebbe az országba kevés nem helyi ember tehette be a lábát, ezért nem is érdemes kihagyni a lehetőséget.