Ezért fontos a szemüvegtok

Minden szemüvegesnek kell egy szemüvegtok

Azt gondolnánk, a szemüvegtok nem is olyan fontos összetevő, hogyha szemüvegesek vagyunk. Ez bizony nagy tévedés! Az egyik legfontosabb egy megfelelő szemüvegtok, ami megfelelő védelmet nyújt a szemüvegünk számára, ami nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk!

A megfelelő szemüvegtokkal a karcmentességért

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a szemüvegünk sokáig a társunk legyen. Ehhez sok mindenre szükség van. Megfelelő tisztítókendőre, tárolási szokásokra, és persze egy kis szerencsére is, hogy éppen ne üljünk rá, ne rúgjanak arcon minket labdával és ne is abban essünk el, vagy legalábbis ne az arcunkon landoljunk. Lássuk be, egy szemüveget tisztán, épen tartani éveken át igazán nehéz munka, sokunknak nem is sikerül. A kérdés az, megfelelő szemüvegtok nélkül mennyire lehetséges ez a feladat? Szerintem lehetetlen. A szemüveget sokszor le kell vennünk napközben még akkor is, hogyha nem számítottunk rá, hogy ez be fog következni. A diákoknak tornaórán lehet rá szükségük, ha játszanak az udvaron, felnőttek esetében pedig szintén mindig fordulhatnak elő váratlan események, amiknek a nagy kérdése mégis csak az marad: hova kerüljön a szemüveg? Ismerősre bízzuk ilyenkor, barátok fogják, és reménykedhetünk, hogy nem fog eltűnni a drága kiegészítő, amivel nem mellesleg látunk is. Strandra persze nem is megyünk szemüvegtok nélkül. Sokan vagyunk így, a strand egy megoldatlan dolog, ha az ember szemüveges. Egészen a vízpartig rajtunk van a lencse, aztán betehetjük a tokba, és bár úszni tudunk, látni már nem igazán. Nem jó azonban olyan helyre tenni a szemüveget semmilyen körülmények között, ahol megkarcolódhat. Sokszor elhűlve tapasztalom, hogy néhány ember milyen óvatlanul és felelőtlenül kezeli éppen a szemüvegét, amikor csak becsúsztatják azt a táskájuk egy bérelt fiókjába vagy éppen a pólójukra akasztják, esetleg a fejük tetejére tolják azt. Ezek az apró rossz szokások fogják a végén teljesen tönkretenni a látómezőt a szemüvegen. Nem csak a kavicsok és a cipőtalp árthat egy szemüvegnek! Elég, hogy a hajunkhoz súrlódik, esetleg a táska pántja akad bele a pólóra akasztva. A levegőben szálló por is a szemüveg nagy ellensége, és minden, tényleg minden mikrofoltokat ejt a felületén, amit eleinte természetesen nem fogunk észrevenni, de az idő múlásával sajnos fel kell készülnünk rá, hogy a szemüveg lencséje el fog évelődni, mert nem vigyáztunk rá eléggé. És hogyan tehettük volna meg ezt? Egy egyszerű szemüvegtok használatával. A szemüvegtok egy zárt felület, ami ha rendesen működik, egyáltalán nem fog beengedni sem levegőt, sem bármilyen szennyező anyagot, koszt a szemüvegünk közelébe, és ezáltal akár több évvel is növelheti a lencsék élettartamát.

Milyen a megfelelő szemüvegtok?

A megfelelő szemüvegtok stabilan zár, nem juthat be tehát rajta még a levegő sem, illetve csak kis mértékben. Az igazi ellenség a por, a morzsa, a kis kavicsok. Egy megfelelő szemüvegtoknak ezeket mind távol kell tartania a lencséktől. A megfelelő szemüvegtok strapabíró. Több kilót is helyezhetünk rá, akkor sem fog összerogyni és ezáltal a kiegészítőt is tönkretenni. Persze nem kell egy felnőtt ember teljes súlyát kibírnia, de ha esetleg véletlenül ráülünk vagy rálépünk, és gyorsan észbe is kapunk, azért ne essen rajta semmilyen kár. Nem túl nagy és nem túl kicsi, ez lenne a következő pont, aminek meg kell felelnie egy tökéletes toknak. A nagy tokban a szemüveg képes elfordulni, rossz pózban elhelyezkedni, esetleg nagyobb lendület esetén egyik faltól a másikig ütődni, és így rongálhatja a szemüveget, mintha csak nem is helyeztük volna tokba azt. A túl kicsi szemüvegtok problémája pedig magáért beszél, ezt mondanom sem kell. Ha nem tudjuk megfelelően a szárak miatt becsukni, esetleg feszegetni kell bele a darabot, vagy a lencse konkrétan a falhoz ér, akkor mindenképpen cseréljük le az adott tokot, nem az lesz a megfelelő. És hogy honnan rendelhetünk megfelelő tokot? Én ezt az oldalt tudom ajánlani: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuvegtok.html. Az internetes rendelés legalább olyan jó, mint a saját kezű vétel, azonban itt még mások véleményét is el tudjuk olvasni többnyire az adott termékekről, ezért bátran merem ajánlani az internetes vásárlást nem csak a tokokkal kapcsolatban, hanem sok más terméknél is. Ha pedig már ezen az oldalon járunk, akkor beszerezhetjük a többi látásjavítással kapcsolatos felszerelést is, például egy új törlőkendőt vagy egy szemcseppet.

A különleges tokok

Nagy előny származhat egyfajta különleges összecsukható tokból is. Szerintem sok ember azért nem szeret tokot magával hordani szemüvegesként sem, mert túl nagy helyet foglal el a táskában, azonban emiatt nem kell aggódnunk, hogyha egy ilyen darab mellett döntünk. Gyakorlatilag egy lapként fér el a táskánkban, könnyedén becsúsztathatjuk egy füzet vagy regény mellé, és észre sem fogjuk venni, hogy ott van. Amikor pedig mégis szükségünk lesz rá, akkor elővehetjük, és kihajtogatva ott is a tökéletes szemüvegtok, amiben tárolhatjuk a kiegészítőt.