Kerti vízesés az udvarunkban?

A kerti vízesés varázsa

A kerti tónak és a bele torkolló kerti vízesésnek rendkívüli hangulata van. Ráadásul nem szükséges különösebb szaktudással rendelkeznünk ahhoz, hogy nekünk is legyen sajátunk a kertünkben. Persze nekiugrani sem érdemes. Előtte ismerjük meg a kerti vízesés kialakításának csínját-bínját, és utána ültessük át a gyakorlatba az itt olvasottakat. A vízesésnek további előnye is van, nem csak az, hogy igazán mutatós és a csobogó víz hangja megnyugtató. Mégpedig az, hogy oxigénnel is dúsítja a tavunkat, ami különösen a benne élő halaknak és növényeknek nagy öröm. A vízesés lehetőleg ne csak egy, hanem több szintből álljon, és a legutolsó lépcsőfok a víztükörtől legalább 30cm-re legyen. Így biztosan látványos pezsgő vizet kapunk. De hogyan is kezdjünk neki? Először is már nagyon sok kész elem kapható, de saját magunk is kiépíthetjük a részeket. Amennyiben kész elemeket választunk, törekedjünk arra, hogy minél természetesebb hatásuk legyen. Nincs semmi baj, ha emellett döntünk, hiszen a növényzet kialakításával éppen olyan összképet alkothatunk, mint a természetes csobogók. Ráadásul rengeteg időt megspórolhatunk vele. Ezek az elemek egyszerűen felszerelhetők, beépíthetők és hosszúéletűek is. Persze van, aki szeret minden a maga módján megtervezni és rá tudja szánni a kellő időt. A beléfektetett energia minden esetben megéri! Halakat és gyönyörű vízinövényeket telepíthetünk bele, ami bármilyen kertet feldob.

A kerti vízesés építése

Ha kerti vízesést, esetleg csobogó szeretnénk kialakítani, akkor felhasználhatjuk a tómederből kitermelt földet. Ez különösen akkor jön jól, amikor sík kertünk van, ilyenkor ugyanis először a dombot kell kialakítani. Minimum egy méret magasra. Amennyiben már van formálásra kész dombunk, erre a lépésre nincs is szükség. Egy kis csalafintasággal a víz köré rakott sziklákból sziklakertet is kialakíthatunk. A lényeg az, hogy minél természetesebb legyen a látvány. A lépcsőfokokat kialakíthatjuk homokkövekből, amelyeket könnyű megmunkálni. Mik tehát pontosan a lépések? Először is ássuk ki a lépcsőfokokat a leendő vízesés helyén. A kőlapok alá helyezzünk tófóliát vagy egyéb szigetelőanyagot, így megakadályozzuk, hogy a víz elszivárogjon.  Ha bárhol is elszivárog a víz, akkor eláztatja, és elmossa a vízesés alapját, ez pedig komoly károkat is okozhat. A többlépcsős vízesésnél a felső medence lesz a legkisebb, és lefelé haladva egyre nagyobb és nagyobb lesz a medencék mérete. Miután tökéletesítettük az alapokat, töltsük meg a sziklák közti réseket földdel és ültessünk bele növényeket. Ezzel garantáltan természetes látványt kapunk. Ügyeljünk arra, hogy elegendő hely maradjon a szivattyúnak és a vízvezetékeknek. A szivattyút érdemes nagyobbra méretezni, hogy biztosan elegendő legyen a vízesés vízhozama. A spriccelő, szétporladó vízcseppek gondoskodnak arról, hogy a tavi és a tóparti növények otthon érezzék magukat. Ha túl nagy a vízhozam, akkor utólag szabályozhatjuk még fojtó beszerelésével. Azonban, ha kevés a víz, akkor a várt lélegzetelállító hatás el fog maradni.

Milyen szivattyú kell a kerti vízesés működtetéséhez?

A szűrővel védett szivattyú teljesítményét a kerti vízesés mérete határozza meg. Pl. egy méter magas vízeséshez minimum 1800-2200 Uh szivattyúteljesítményre van szükség. A vizet szállító tömlőt a súrlódási veszteség minimalizálására a lehető legrövidebb úton kell felvezetni. Kerülni kell a cső szűkítését is. Előfordulhat, hogy szükség esetén javítani kell a csövet, ezért soha ne a vízesés alatt vezessük, hanem mindig mellette. A szivattyú három részből áll: a motor, a szivattyú teste és az előszűrő. A szivattyú, vagy pumpa az alsó medencébe kerül, innen nyomja fel a vizet PVC csövön keresztül a megfelelő helyre. A pumpa működtetéséhez földkábelre van szükség. Az elektromos hálózatra történő csatlakozáshoz kell egy, az áramvételi helyet a szivattyúval összekötő vezeték és egy vízálló kivitelű, műanyag tokozású konnektor. Az aljzathoz vagy a házban levő villanyórához életvédelmi relét kell fölszerelni.

Tó nélküli kerti vízesés?

A tó nélküli kerti vízesések karbantartása könnyebb feladat, és ugyanolyan mutatós pontja lehet a kertünknek. Ahhoz, hogy mindig kellően mutatós legyen, tartsuk tisztán a vizet. Szerencsére ez igen egyszerű, mert a falevelek, növényi hulladékok, szerves anyagok a kövek, kavicsok felszínén maradnak. Ha ilyet látunk, egyszerűen vegyük el onnan, hogy ne oldódjanak a vízbe. Ha közeleg a nagy meleg nyári időszak, akkor érdemes baktériumtenyészetet vagy aktív oxigén tablettát tenni a vízbe, hogy megelőzzük az algavirágzást. Az algásodást a kövek pakolgatásával is csökkenthetjük. Az algák nem szeretik a napos helyeket, ezért az ottani darabokkal érdemes cserélgetni őket időről-időre. És végül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet, amennyiben nincs automatikus víz után töltő szelep beépítve. Mivel a vízgyűjtő rejtve van, nem látható, mennyi víz van valójában a tó nélküli vízesésben. A fröccsenő vagy elpárologtatott vizet idővel pótolni kell. Ha a vízminőség már nem kielégítő, akkor részleges vagy teljes vízcserére van szükség.