Mielőtt még cane corso kutyád lenne

Örökbefogadás előtt: mit kell tudnod a cane corso fajtáról

A cane corso hazánk egyik legnépszerűbb kutyafajtája, méghozzá nem is véletlenül. Persze vannak népszerűbb, vagy inkább ismertebb nagy kedvencek, azonban a cane corso az egyik legjobb házőrző, amit találhatunk. Ismerkedjünk is meg ezzel a fajtával egy kicsit részletesebben, hogy biztos lehessen minden gazdi a leendő kutyájával való szimpátiában. Megvitatjuk tehát a kutya külsejét, belső jellemzőit és persze egy kicsit nem árt kitérni a nevelésre sem. A története pedig csak egy kis extra információként szolgálhat, hogy jobban megismerjük ezt a rendkívül hasznos és megnyerő külsejű háziállatot.

cane corso1_2

A cane corso történetéről

Többfajta kutyát is egy bizonyos ősi római kutyafajta leszármazottjának tartunk. Ennek a neve Canis Pugnax, amit őrkutyaként alkalmaztak már ekkor is. Ez a mai cane corso esetében sincs másképp, habár ma már nem csak munkára fogjuk az állatokat, hanem a családunk részei is, és szeretetet kapnak a munkásságukért cserébe. Az ókorban azonban a kutya ősét még vadászatra is használták, sőt, a gladiátorokkal is küzdöttek. Habár sokan úgy hiszik, oda csak nagyobb, vérszomjasabb állatokat engedtek be és egyéb gladiátorokat, ez közel sincs így. A nagyobb testű kutyákat legyőzni ugyanúgy embert próbáló feladatnak bizonyult. A vadászat során pedig a gazdájuknak disznókat kerítettek, rókákat és vad szárnyasokat is képesek voltak elfogni. Vadászati célokkal mind a napig foglalkozik ez a fajta, főleg Olaszország területén jellemző ennek a lehetőségnek az igénybe vétele a gazdák között. Érdemes megemlíteni persze azt is, hogy a hasonló kutyákat mindig használták praktikus célokra, hiszen mi is őrzőkutyaként „alkalmazzuk” őket. A háborúk során is hasznos segítséget nyújtottak a katonák számára. Magasságukkal nem tűntek ki a harcmezőn ezek a kutyák úgy, ahogy a lovak tették volna, azonban a nagy teherbírásuk lehetővé tette, hogy csomagokat, lőszereket és fegyvereket tudtak a segítségükkel cipelni a harcmezőn. Ha pedig a két csapat találkozott, akkor harcolni is tudtak megfelelő kiképzés után, ezzel segítve a harcolókat. Amit fontos még megemlíteni, hogy már a neve is a hasznosságára is, a cane kutyát jelent olaszul, míg a corso jelentésében nincsenek egyértelmű fordítások, egyaránt jelenthet őrzőt és hatalmasat is.

A cane corso külseje

Hogy egy kicsit praktikusabb témára térjek át, szóljunk néhány szót a fajta testfelépítéséről, szőréről, általános megjelenéséről is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ez a kutyafajta a közepesen nagy társaihoz sorolható, ami azt jelenti, hogy harcra kellően képes, de azért nem egy dog típus, aminek a tartása kisebb-nagyobb akadályokba ütközhet. A közepesen magas méretét kompenzálja, hogy a teste izmos, erős, a kinézete elijeszt minden tolvajt, aki a kertünk közelébe szeretne jutni. A szőre általában nem túl feltűnő, barna vagy fekete, esetleg vöröses beütése lehet. Hogy egy kicsit pontosabbak legyünk a külső jegyeit illetően, a testsúlya 40-50kg közé szokott esni, de ez természetesen minden állatnál egyénileg eltérő lehet. A marmagasság 60 és 70cm közé esik, láthatjuk tehát, hogy elég nagy ahhoz, hogy betöltse a házőrző szerepét, ugyanakkor könnyen elfér egy kisebb kertben is, még találunk neki megfelelő kutyaházat természetesen. A feje rövid, de szélesebb az átlagosál, lapos orra nagy helyet foglal el az arcán. Mindeközben a fülei laposan simulnak a fejéhez. Gyermekek számára barátságos látvány lehet, felnőttek pedig tudják, hogy érdemes tartani a távolságot egy ilyen fajtától. További fontos információkat találhatunk ide kattintva: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Cane_corso-549.

cane corso1_3

A cane corso belső tulajdonságai

A cane corso kutyát nem nevezhetnénk ennek ellenére egy vérszomjas fajtának, nem fogja a kaput vagy kerítést szaggatni idegességében és riogatni a szomszédokat. A temperamentumát megtartja a megfelelő helyzetekre, amikor szükség is van rá. Általában azonban nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, aki szemmel tartja ugyan az udvart, és fenyegetően beül a bejárat elé, azonban nem fog járőrözni habzó szájjal áldozatok után kutatva. Szerencsére az ugatást is a megfelelő pillanatra tartogatja, nem fogja egész éjjel a Holdat ugatni, hogyha erre megtanítjuk, helyette csendben figyeli a hívatlan vendégeket. Agresszívnak tehát nem lehet mondani a cane corsokat, csak a megfelelő helyzetekben. Ehhez persze megfelelő tanításra van szüksége, hogy a kutya is el tudja dönteni egy-egy helyzetről, hogy az mikor fenyegető és mikor egyszerűen a mindennapok része, amiről ő eddig nem tudott. Ehhez egy kutyaiskola nagy segítségünkre lehet.

A cane corso nevelése

A cane corso nevelése nem egyszerű, de nagyon hálás feladat. A gazdáját rajongással szereti és megvédi bárki ellen. Vigyáznunk kell természetesen, hogy megfelelően tudjuk kezelni a temperamentumát, és juttassuk a tudtára, hogy értékeljük az igyekezetét. Amit a neveléséről tudni érdemes, hogy a sok lépcsőzés fiatal korában nem tesz jót neki, könnyen diszplázia alakulhat ki nála, ami az egész életét befolyásolni fogja a későbbiekben. További egészségügyi kockázatokról és a megfelelő táplálásról találhatunk az interneten számos cikket, amelyeket érdemes átolvasni még a tényleges örökbefogadás előtt.