Mielőtt wc csésze vásárlásra adnánk a fejünket

Tapasztalataink a wc csésze vásárlásban és szerelésben

Nemrég költöztünk össze a párommal, és ez rengeteg új szituációt és kihívást szült. A lakásunkat a szerelvényezésen és a vízszerelésen kívül saját kezűleg csináltuk. Ez azt jelenti, hogy hónapokon keresztül minden hétvégén (és néha munka után is, hétköznaponként) falat gletteltünk, csiszoltunk, festettünk, járólapokat tettünk le, csempéztünk, villanyszereltünk, fugáztunk, szilóztunk, fúrtunk, ragasztottunk, szereltünk… így spórolva meg a munkadíjakat. Ez azzal is járt, hogy hihetetlenül büszkén mutatgatjuk minden vendégünknek hónapokon át tartó kemény munkánk eredményét. Kivéve a wc csésze. Azt ugyanis benéztük. De nagyon. Annak ellenére, hogy minden tanácsot megfogadtunk a szülőktől (akik szintén benézték már, így tapasztalatból beszéltek), hogy mire kell figyelni, de nekünk mégis sikerült elrontanunk a választást. A wc csésze ugyanis papíron akkora, mint a wc ülőke, csak az a baj, hogy rossz helyről számoltuk a hosszúságot. Így igazából kicsi lett. Van egy zavarba ejtő karimája, ami ráadásul hideg, ha véletlenül hozzáér a combunk. Pedig mindent tud, amit egy valamirevaló modern wc csészének tudnia kell: nem csapódik vissza a víz, visszacsapódás gátlóval ellátott, masszív műanyag ülőkéje van. Meg voltunk róla győződve, hogy ő az igazi. De sajnos nem csak ez a probléma. Két éjszaka alatt amatőr vízszerelők lettünk, amikor egyszer csak elkezdett folyni a wc-ben a víz. Háromszor másztam le a vízaknába (csak én férek be oda), mire kitapasztaltuk, hol található a sarokszelep. Azzal ugyanis helyileg tudjuk orvosolni a bajt (átmenetileg). Eközben egy házipókunk is lett, amit az aknából hoztam magammal. Mostanra már tudjuk, hogy a túltöltés a baj. Eleinte azért (is), mert a szelep tömítése elmozdult, de úgy tűnik, hogy az úszóval is bajok vannak.

Mielőtt a wc csésze a kosarunkba kerül

A wc csésze tulajdonképpen egy életre szól. Maximum egyszer cseréli le az ember. Ha már nagyon nagy bajok vannak vele. Ezért érdemes megbízható gyártótól vásárolni. Nálunk ez nem is volt probléma. Kezdetektől fogva tudtuk, mire van szükségünk: olyan wc csészére, amely nem placcsol, és nem látszik a szennyvízcső sem. Így lettünk egy falra szerelhető, síköblítéses wc csésze boldog tulajdonosai. De a mi lapos öblítéses wc-nk szerencsére valami hibrid verzió. Ha jól ül rá az ember, akkor hirtelen mélyöblítéses lesz belőle, és így alvázmosást is biztosít. Egyébként pont ez volt az oka annak, miért nem akartunk mélyöblítéses wc-t. Sokan higiénikusabbnak tartják, és a szállodák is preferálják, mert egyszerűbben takarítható, a vízkő sem látszik rajta annyira stb. De a modern síköblítéses wc csészéket is úgy tervezik már, hogy ezeknek a kritériumoknak kellőképpen megfeleljenek.

Rengeteg tulajdonságot soroltam fel az előző néhány mondatba, ami talán kicsit így zavaros lehet. Ezért röviden összefoglalnám, mik a hagyományos wc kagylók fontosabb paraméterei. Először is meg kell különböztetnünk alsó, illetve hátsó kifolyású változatokat. Az, hogy nekünk éppen milyenre van szükségünk, az alapvető vízrendszerünk kialakításánál dől el. Ez azt jelenti, hogy aszerint kell választanunk, hol megy a szennyvízcső. Ha alul távozik a szennyvíz, akkor értelemszerűen alsó, ha pedig hátul, akkor a hátsó elvezetésű változatot kell választanunk. Mikor ezt már tudjuk, jöhet a következő fogas kérdés: mély, vagy nem mélyöblítésű wc-t szeretnénk? Ez talán a legfontosabb kényelmi szempont, mert a wc használatot és a takarítást is meghatározza. Minden további tulajdonság a gazdaságosságra irányul elsősorban.

WC csésze fajták

Tehát léteznek mély-és síköblítéses wc csészék. A mélyöblítéses wc-t a tisztíthatóság és a szagelzárás miatt preferálják az emberek. Ezek abban térnek el a laposöblítéses verzióktól, hogy kialakításuk tölcsérszerű, így minden azonnal a csészében lévő vízben köt ki. A víz alapvetően szagelzáró tulajdonsággal bír, így a szagok terjedése csökkenthető, sokkal higiénikusabb és könnyebben is tisztán tartható. Cserébe azonban a víz visszacsalódhat és már kaptuk is az alvázmosást. Ez pedig nem annyira higiénikus már.

A síköblítéses wc-ket nehezebb tisztán tartani, és odafigyelés nélkül szükségünk van a légfrissítőre is, de cserébe nem csapódik fel a víz. És még pár orvosi szempontja is van, de erről ebben a cikkben nem fogok szót ejteni. Mi személy szerint sose láttuk hátrányát se szagok, se tisztíthatóság terén annak, hogy a laposöblítéses toalettre szavaztunk. A szerelés már más tészta. Nehezebb, hiszen a tartály nálunk beépített.

WC csésze választás

Ez is szempont a wc csésze kiválasztásánál: szabadon álló, vagy beépíthető tartályt szeretnénk. Előbbit egyszerűbb karban tartani, szerelni, ellenőrizni. Ellenben kevésbé esztétikus, mint a beépíthető, amelynek a tetejére akár még polc is kerülhet. Egy ilyen kis polcon nagyon sok dolog el tud féri és mindössze 15 cm-ert vesz el a fürdőszoba alapterületéből. Természetesen az utóbbiak drágábbak is, így főleg a pénztárcánk határozza meg, melyik kerül hozzánk. Ami a tartályt illeti, ha kétgombos, akkor gazdaságosság szempontjából is hasznos, mert választhatunk rövid és hosszú öblítés között. Így nem használjuk el mindig a tartályban lévő vizet és sokat spórolhatunk vele. Amondó vagyok, sose érezzük kínosan magunkat, ha az eladó segítségére van szükségünk a választásnál, mert sok problémát megspórolhatunk vele.