Milyen a jó kutyatáp?

A megfelelő kutyatáp megtalálásáról

A kutyatáp talán a legfontosabb kutyánk szükségleteinek. Sokat számíthat egy házikedvenc életében a megfelelő táplálkozás. Akár az életébe is kerülhet. De ha nem megyek el ilyen mélységekig, akkor is bizonyított tény, hogy a helyes táplálkozás éveket vehet el vagy adhat hozzá egy élőlény életéhez, ami a kutyák esetében igazán fontos. Hogy miért? Ezek a kiskedvencek hamar a család oszlopos tagjai lesznek, azonban az élettartamuk jóval kevesebb az emberénél. Ezért akkora prioritás, hogy vigyázzunk rájuk, ahogy ezt ők is teszik velünk. Egy-két év is sokat számít az ember és a kutya életében, és bár önző dolognak hangzik a saját boldogságunk érdekében felhasználni az állatokat, a cél úgyis közös. Egy egészséges, játékos és boldog kutya, aki hosszú éveken át a barátunk, a gyermekünk, a családunk lesz, és bearanyozza minden napunkat, máskor pedig miattuk sírunk. Mégis megéri a kutyanevelés, ezt mindenki tudja.

Milyen tehát a jó kutyatáp? Mit esznek a kutyák?

A kutyák alapvetően húsevő, ragadozó lények, és bár mást is szívesen elfogyasztanak, az azért fontos, hogy az étrendjük nagy részét a fehérjedús húsok tegyék ki. Nem ignorálandó azonban az sem, hogy mi van még ott a hús mellett, hiszen számukra a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok ugyanolyan fontosak, mint az emberek számára. Ezek elhagyása hiánybetegségekhez vezethet, amelyek komoly tüneteket is okozhatnak, mint például az állat szőrének hullása vagy az étvágytalanság, fáradékonyság. Ezek persze még csak tünetek ebben a formában, ezért még addig kell rájuk megoldást találni, amíg nem vezetnek betegséghez. A túl sok húsos étel fogyasztása pedig a túlzott fehérje- és foszforbevitelt jelent az állat számára, ami megint csak negatív hatással van az egészségére. Összetételét tekintve tehát általánosságban elmondható, hogy egynegyed részben fehérjét, tehát húst érdemes az állatnak adni, míg 8-13%-ban nyerszsírt, 4-7%-ban nyershamut és végül 2-4%-ban nyersrostot kell tartalmaznia. Ezeket persze magunktól még a saját részünkre is nehéz lenne összeállítani, ezért olyan jó a kutyatáp, ami már önmagában tartalmazza az itteni egészséges összeállítást.

A száraz és nedves kutyatáp

A kutyatáp fajták oszlopos tagja, amit mindenki jól ismer. Egészen kicsi zacskótól húszkilós zsákokig tudunk belőle beszerezni, árban viszonylag jó, talán a legjobb a kutyatápok sorában. Előnye, hogy nem csinál rendetlenséget a lakásban, miközben jól tárolható, csak a nedvességtől kell védeni. A száraz kutyatáp vagy „kutyaropi” egy keverékből szárított formára vágott darabokat tartalmazó étel, ami azért előnyös, mert ez a bizonyos keverék már önmagában tartalmazza azokat az ételcsoportokat, amikre a kutyának szüksége van, és abban az arányban is, ahogy az kell. Hátrányának talán azt lehetne mondani, hogy a nevének megfelelően meglehetősen száraz, így ha ezt adjuk a kutyánknak, akkor semmiképpen ne felejtsük el a vizestálat és teletölteni. Alapvetően a konzervhez szokott kutyák talán kevésbé találják ízletesnek ezt a fajta kosztot, azonban tényleg a megszokás kérdése a dolog, hiszen vannak olyan kutyák, akik javarészt ezzel a kutyatáppal táplálkoznak. Nedves kutyatáp alatt a konzerveket értjük, ami akár 70-80%-ban is tartalmazhat

Miért fontos a minőségi kutyatáp?

Sajnos mint minden iparágban, az állateledeleknél is vannak olyan cégek, akik a mennyiséget és a bevételt a minőség fölé helyezik. Érdemes megnézni, melyik táp mit tartalmaz és milyen mennyiségben, ugyanis nagy különbségek lehetnek egyes termékek között. Az olcsóbb tápok hajlamosak ballasztanyagokkal feltölteni a tápjaikat, amik a kutya gyomrában felfúvódnak, és ezzel telítik el, tápanyagértékük azonban igazán csekély, és sajnos nem is laknak jól vele hosszú ideig. Ezért egy jobb minőségű kutyatáp elengedhetetlen, ami valóban értékes tápanyagokkal szolgál, és nem csak a kutya gyomrát akarja megtölteni.

Mennyi kutyatápot adjunk a kutyának?

A kutyák általában naponta kétszer étkeznek, azonban annak megmondása, hogy mégis mennyit kell pontosan enniük, közel lehetetlen feladat lenne. A kutya az egyik leginkább képlékeny lény, ami egészen pici csivavától a hatalmas dán dogokig terjedhet. De nem csak a testmagasságuktól függ teljesen a dolog, bár nyilvánvalóan elég nagy eltérések fordulhatnak elő. Fontos még azonban az egészségi állapot. Az állatok hajlamosak a legkisebb diszkomfortos érzés miatti böjtölésre, így nem meglepő, hogyha a kutya nem eszik valamelyik étkezésen, azonban intő jel lehet komolyabb betegségek miatt is. Az életkor is természetesen nagy befolyással vagy az elfogyasztott étel mennyiségére. A kisebbek keveset, a nagyobbak több kutyatápot esznek. Persze gondoskodnunk kell arról is, hogy ne egyenek túl sokat, ugyanis egy kutya nem tudja megállapítani magáról, hogy mégis mikor elég. Ezek mellett pedig még az aktivitási kérdés és a környezet maradt fent, mint fontos tényezői az állat étkezési szokásainak, különösen a kutyák esetében. A gondoskodást pedig még meg fogják köszönni az állataink.